Пушанко, Микола МиколайовичПономаренко, Віталій ВасильовичЛюлька, Дмитро Миколайович2021-03-232021-03-232014Пушанко, М. М. Досвід виконання курсового проектування студентами-спеціалістами напряму навчання 7.05050313 (7.090221) «Обладнання переробних і харчових виробництв» / М. М. Пушанко, В. В. Пономаренко, Д. М. Люлька // Наукові праці Національного університету харчових технологій. – 2014. – Т. 20, № 3. – С. 151–156.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/32991У статті розглянуто різні аспекти використання курсового і дипломного проектування для формування випускників ВНЗ як творчих особистостей. Наведено приклад формування тематики курсових проектів і вимоги щодо тем курсового проекту. Висунуто вимогу до наявності елементів новизни в кожному курсовому проекті, що повинна бути посильна кожному студенту. Акцентовано увагу викладачів і студентів на тому положенні, що елементи новизни курсових, дипломних проектів повинні підлягати патентуванню як елементи авторського права. Виконання проектів повинно бути оформлено з дотриманням існуючих вимог, тому що правильність та якість оформлення роботи є одним із важливих критеріїв отримання студентами високої оцінки. Наведено організаційну структуру управління науково-дослідною, конструкторською і винахідницькою роботами студентів при самостійному виборі тематики проектів, їх розробкою, оформленням і захистом . Different aspects of course and diploma projects for education of graduates as creative individuals are analyzed. An example of formation of the subjects of course projects are given and requirements for course project topics are listed. It is stated that elements of novelty should be present in each course project. Teachers and students should be aware that the elements of novelty for course and diploma projects should be patented as they are the elements of copyright. Implementation of projects should be done in compliance with the existing requirements for the accuracy and quality of the design work, as the accuracy and quality of design are one of the important criteria for students getting high scores. The organizational structure of managing research, design and inventive work of students is presented when they independently select topics for their projects, investigate and defend them.otherintellectual property rights protectioncourse designtechnical solutioninventionmodernization of equipmentзахист інтелектуальної власностітехнічне рішеннякурсовий проектмодернізація обладнаннявинахідкафедра технологічного обладнання та комп’ютерних технологій проектуванняДосвід виконання курсового проектування студентами-спеціалістами напряму навчання 7.05050313 (7.090221) «Обладнання переробних і харчових виробництв»Article