Перспективні методи оцінки стану навколишнього середовища на техногеннонавантажених територіях - Черняк, Лариса Миколаївна; Міхєєв, Олександр Миколайович; Маджд, Світлана Михайлівна; Дмитруха, Тетяна Іллівна; Манєцкі, Томаш (My University, 2022)
Розвиток транспортної галузі, зокрема авіаційної, супроводжується зростанням техногенного навантаження на довкілля. Тому, питання оцінки та зниження негативного впливу об’єктів авіатранспортної інфраструктури нерозривно пов’язані з питаннями вирішення проблеми підвищення рівня екологічної безпеки даної галузі. Зокрема, це стосується підвищення рівня контролю за станом ґрунтів, як на територіях аеропортів, так і на прилеглих до них територіях. Адже, досить часто, аеропорти розміщені на невеликій відстані від населених пунктів, і проблема забруднення даних територій має небезпечний для населення та довкілля характер.

The authors analyzed the advantages and disadvantages of using of different methods of assessing the condition of soils on the techoogenically loaded territory. It was determined that one of the most promising is the use of biological methods. The phytotoxicity level of the soil in the technogenically loaded area near the airport was experimentally investigated. The dependence of the level of soil pollution, depending on the distance to the airport, was determined.
Keywords: оцінка впливу на довкілля; техногеннонавантажені території; екологічна безпека; кафедра екології та екоменеджменту; environmental impact assessment; man-made territories; ecological safety