Перспективи використання поверхнево- активних речовин Acinetobacter Calcoaceticus K-4 для деградації нафтових забруднень - Пирог, Тетяна Павлівна; Антонюк, Світлана Ігорівна; Сорокіна, А. І. (My University, 2009)
Показана можливість використання препаратів поверхнево-активних речовин (ПАР), синтезованих Acinetobactercaicoaceticus К-4, для очищення води від нафти. Через ЗО діб ступінь деградації нафти (2,6 г/л)за присутності 5-30 %(об ’ємна частка ) препаратів ПАР у вигляді постферментаційної культуральної рідини або її супернатанту становила 81-95 %. Інтенсифікація деструкції нафти зумовлена активацією природної нафтоокиснювальної мікрофлори під впливом поверхнево-активних речовин.The possibility of using drugs surface-active agents (surfactants) synthesized Acinetobacter Calcoaceticus K4, cleaning water from oil. After thirty days the degree of degradation of oil (2.6 g / l) in the presence of 5-30% (v 'volume fraction) drugs postfermentatsiynoyi South Africa as a culture fluid or supernatant was 81-95%. Intensification of oil degradation caused by activation of the natural microflora naftookysnyuvalnoyi under the influence of surfactants.
Keywords: очищення води; деструкція нафти; поверхнево-активні речовини; destruction of oil; surfactants; water purification; кафедра біотехнології і мікробіології