Hryshchenko, AnnaBondarenko, Yuliia2022-05-232022-05-232021Hryshchenko A. Stabilazers in technology of gluten-free products / A. Hryshchenko, Yu. Bondarenko // Biotechnologies, present and perspectives : book of abstracts the 8th International conference, 5th November 2021. – Suceava : Stefan cel Mare University of Suceava, 2021. – P. 51https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/37476In the technology of gluten-free products, structure-forming food additives are used to ensure the viscosity of semi-finished products, to form the necessary structure of finished products. Guar gum, xanthan gum, modified cellulose, etc. are widely used. The amount of additives depends on the type of product and other additives in the recipe. В технології безглютенових виробів харчові добавки структуроутворювальної дії використовують з метою забезпечення в’язкості напівфабрикатів, формування необхідної структури готових продуктів. Широко використовують камеді гуару, ксантану, модифіковану целюлозу тощо. Кількість добавок залежить від виду продукції та наявності інших добавок в рецептурі.enceliac diseasegluten free diet foodsguar gumxanthan gumfood additivesцеліакціябезглютенові продуктикамедь гуаракамедь ксантанахарчові добавкикафедра технології хлібопекарських і кондитерських виробівStabilazers in technology of gluten-free productsThesis