Андреєв, Богдан ВалерійовичВоронцов, Олександр Олександрович2024-05-102024-05-102023Андреєв, Б. В. Отримання біопрепаратів проти галової нематоди на основі хижого гриба Arthrobotrys oligospora / Б. В. Андреєв, О. О. Воронцов // Наукові проблеми харчових технологій та промислової біотехнології в контексті євроінтеграції : матеріали ХI Міжнародної науково-технічної конференції, м. Київ. – Київ : НУХТ, 2023. – С. 63.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/43089Врожай польових, овочевих, технічних, кормових і плодово-ягідних культур в разі ураження нематодами знижується в середньому на 6-25%, а в окремих випадках втрати врожаю сягають 70-90%. Гриби - нематофаги є важливою групою ґрунтових мікроорганізмів, здатних пригнічувати розвиток популяцій рослинних паразитичних нематод. Найкращі характеристики виявилися у біологічного агента Arthrobotrys oligospora ORS 18692 S5, що продукує 8,35 г/л біомаси за 216 годин культивування. Умови культивування: рН= 6,33, температура 26 ° C, швидкість перемішування 185 об/хв. Склад поживного середовища, г/л: сахарози - 15, NH4NO3 -1,0, KH2PO4 – 0,5, MgSO4·7H2O -0,5, FeSO4·7H2O – 0,01, та MnSO4·H2O – 0,01. Умовна вартість 1 г цільового продукту становить 0,21 грн/г, що є найнижчою порівняно з іншими продуцентамиThe yield of field, vegetable, technical, fodder and fruit and berry crops in case of damage by nematodes decreases on average by 6-25%, and in some cases the yield loss reaches 70-90%. Nematophagous fungi are an important group of soil microorganisms capable of suppressing the development of populations of plant parasitic nematodes. The best characteristics were found in the biological agent Arthrobotrys oligospora ORS 18692 S5, which produces 8.35 g/l of biomass in 216 hours of cultivation. Cultivation conditions: pH = 6.33, temperature 26 ° C, stirring speed 185 rpm. The composition of the nutrient medium, g/l: sucrose - 15, NH4NO3 -1.0, KH2PO4 - 0.5, MgSO4·7H2O -0.5, FeSO4·7H2O - 0.01, and MnSO4·H2O - 0.01. The conditional cost of 1 g of the target product is UAH 0.21/g, which is the lowest compared to other producersukврожайcropураження нематодамигриби-нематофагиArthrobotrys oligospora ORS 18692 S5damage by nematodesnematophagous fungiкафедра біотехнології і мікробіологіїОтримання біопрепаратів проти галової нематоди на основі хижого гриба Arthrobotrys oligosporaThesis