Сторінками видання «...Тому, що ти – поет: антологія віршів українських поетів-учених» - Науменко, Наталія Валентинівна (My University, 2025)
У статті зроблено огляд нового антологічного видання творів українських митцівнауковців різного профілю, яке побачило світ наприкінці 2024 року і було презентовано 10 квітня 2025-го у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка. Книгу «...Тому, що ти – поет», заголовком для якої послужив рядок із сонета Ігоря Качуровського, утверджено як найкраще на сьогодні представлення доробку поетів-учених, що допоможе осягнути концептуальні принципи та шляхи синтезу наукової та поетичної компоненти в інидвідуальному стилі автора. Твори, включені до антології, дозволили, з другого боку, простежити еволюцію української наукової поезії від Ренесансу (вірші Юрія Котермака, Павла Русина з Кросна) до «нового стилю» першої чверті ХХІ століття (вірші Юрія Коваліва, Анатолія Мойсієнка, Олени О’Лір, Ольги Смольницької, Дмитра Дроздовського). Як уважали українські митці першої половини ХХ століття, саме наукова поезія найкраще може показати реципієнтові правду дійсності, трактуючи «науковість» поезії не просто як інкрустацію у ліричну оповідь наукових термінів і терміносполук, а як засіб глибинного проникнення в суть зображуваного. У другій половині ХХ та на початку ХХІ століття, в міру розвитку наук, відбувається й осмислення їхніх методів дослідження довкілля в поезії. Це спонукало багатьох літературознавців заявити про новий поетичний метажанр – так звану «інтелектуальну поезію», котра отримала свою палітру зображально-виражальних засобів. The author of the article reviewed the anthology comprising the lyrical works by Ukrainian poets scientists, which came out at the end of 2024 and was thereinafter presented on April 10, 2025, in Taras Shevchenko Kyiv National University. The book entitled “…For You’re a Poet,” with a line from Ihor Kachurovsky’s sonnet for a headline, was confirmed as the best recent collection to present the heritage by Ukrainian poets scientists, which would help comprehend the conceptual principles to synthesize the scientific and poetic constituents in a poet’s individual manner. The poems included into the anthology, on the other hand, allow following the evolution of Ukrainian scientific poetry – from Renaissance (works by Yuriy Kotermak, Pavlo Rusyn from Krosno) to the ‘new style’ of the first quarter of the 21st century (works by Yuriy Kovaliv, Anatoliy Moysiyenko, Olena O’Lear, Olha Smolnytska, Dmytro Drozdovsky). According to the writers of the first half of the 20th century, is it scientific poetry that would show the reality to a recipient in the best way, upon interpreting the scientific component not just as the incrustation of academic terms and collocations into a lyrical narration, but also as the insight into the essence of a thing depicted. In the second half of the 20th and the first quarter of the 21st centuries, alongside with sciences development, the methods to implement their concepts into poetry get diversified. This, in turn, inspired many literary critics to assert the emergence of the new metagenre – ‘intellectual poetry’ that has got its own array of figurative and expressive means.
Keywords: кафедра іноземних мов професійного спрямування; антологія; українська поезія; наука; просодія