Олішевський, Валентин ВікторовичУкраїнець, Анатолій ІвановичБабко, Євген МиколайовичПушанко, Наталія МиколаївнаНикитюк, Тарас ВолодимировичЗакордонець, Дмитро ІвановичБартошак, Ігор Володимирович2017-10-172017-10-172017Вплив нанокомпозиту алюмінію на дифузійні властивості бурякової стружки / В. В. Олішевський, А. І. Українець, Є. М. Бабко, Н. М. Пушанко, Т. В. Никитюк, Д. І. Закордонець, І. В. Бартошак // Цукор України. - 5(137). - 2017. - С. 17-22.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/25995У статті розглянуто можливість застосування нанокомпозиту алюмінію в процесі екстрагування сахарози з бурякової стружки. Визначені електрокінетичні властивості розчинів сульфату алюмінію Al2(SO4)3 та гідроксиду алюмінію Al(OH)3, та їх вплив на зміну коефіцієнту дифузії сахарози в буряку. Встановлено, що Al(OH)3 в кількості 0,005% до маси води покращує проникність бурякової тканини, підвищує значення коефіцієнта дифузії на 22% порівняно з використанням сульфату алюмінію в кількості 0,05 % до маси води, а також, що Al(OH)3 не впливає на рН дифузійного соку. The possibility of aluminium nanocompozite application during sugar extraction process from sugar-beet was seen. It was compared the electrokinetic properties of alum Al2 (SO4)3 and aluminum hydroxide Al(OH)3 and their influence at the sucrose diffusion coefficient was studied. It was established, that dosage of Al(OH)3 in amount of 0.005% by waight of water can improves the permeability of beet tissue and increases the diffusion coefficient by 22% compared with alum in amount of 0.05% by weight of water, and also that Al(OH)3 does not decrease the pH value of the diffusion juice.бурякова стружкаекстрагуваннянанокомпозит алюмініюкоефіцієнт дифузіїbeetextractionaluminum nanocompositediffusion coefficientкафедра технологічного обладнання та комп’ютерних технологій проектуваннякафедра технології цукру і підготовки водиВплив нанокомпозиту алюмінію на дифузійні властивості бурякової стружкиArticle