Дослідження впливу стохастичних процесів на мехатронні модулі запірно-регулювальних клапанів продуктопроводів - Гавва, Олександр Олександрович; Бутик, Тарас Васильович; Володін, Сергій Олексійович; Мирончук, Валерій Григорович (My University, 2024)
Розробка методів оптимізації пневматичних слідкувальних приводів є актуальною задачею, що дозволить суттєво покращити характеристики дозувально-фасувальної системи пакувальних машин. В сучасних пакувальних машинах широко застосовуються виконавчі приводи різного типу з програмованими логічними контролерами. Під час роботи система з приводом піддається впливу зовнішніх збурень, які призводять до стохастичних процесів. Це викликає необхідність розробки методів керування, які гарантують надійність, швидкодію та точність. Впровадження модульного принципу конструювання дозволяє гнучко модифікувати систему, не потребуючи додаткового часу для заміни всієї системи керування заново. Особливої уваги потребують пневматичні слідкувальні приводи для систем з рідкими робочими середовищами. Надмірні коефіцієнти запасів міцності, надійності та довговічності, обрані на етапі синтезу, призводять до суттєвого зростання вартості пакувальної машини.

The development of methods for optimizing pneumatic tracking actuators is an urgent task that will significantly improve the performance of the dosing and packaging system of packaging machines. In modern packaging machines, actuators of various types with programmable logic controllers are widely used. During operation, the system with the drive is exposed to external disturbances that lead to stochastic processes. This necessitates the development of control methods that guarantee reliability, performance, and accuracy. The introduction of a modular design principle allows for flexible system modification without requiring additional time to replace the entire control system from scratch. Pneumatic tracking actuators for systems with liquid process media require special attention. Excessive safety, reliability, and durability factors selected during the synthesis phase lead to a significant increase in the cost of the packaging machine.
Keywords: кафедра мехатроніки та пакувальної техніки; кафедра технологічного обладнання та комп’ютерних технологій проектування; кафедра машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв; дослідження; мехатронні модулі; запірно-регулювальні клапани; продуктопровід; research; mechatronic modules; shut-off and control valves; product pipeline