Кишенько, Василь ДмитровичШаруда, Світлана СергіївнаЗаєць, Ігор Миколайович2016-03-312016-03-312016Патент на корисну модель 103987 UA, МПК G05D 27/00 (2005.01), G06N 5/00, A21C 14/00. Спосіб автоматичного багатоцільового керування процесом приготування тіста / Кишенько В. Д., Шаруда С. С., Заєць І. М. ; заявник Національний університет харчових технологій— № u 2015 06040 ; заявл. 18.06.2015 ; опубл. 12.01.2016, Бюл. № 1, 2016 р.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/22732Спосіб автоматичного багатоцільового керування процесом приготування тіста включає вимірювання окисно-відновного потенціалу тіста, вологості тіста, витрати борошна і рідких інгредієнтів, змінювання подачі борошна та рідких інгредієнтів в тістомісильну машину. Додатково вимірюють витрату вибродженого тіста, питому роботу, виконану при замісі тіста, регулюють температуру тіста. На основі поточних даних вимірювань уточнюють параметри математичних моделей, що зв'язують критерії оптимальності втрат сухих речовин борошна при приготуванні тіста, продуктивності агрегату для приготування тіста та окисно-відновного потенціалу тіста із температурою тіста, питомою роботою, виконаною при замісі тіста, вологістю тіста, витратою борошна, витратою рідких інгредієнтів, витратою вибродженого тіста. На основі уточнених моделей класифікують ситуації, на підставі чого визначається ситуаційна пріоритетність критеріїв оптимальності і проводиться багатокритеріальна оптимізація за схемою компромісів Парето, за результатами якої змінюють завдання регулятору температури тіста та подачу борошна і рідких інгредієнтів в тістомісильну машину. A method of multipurpose automatic control process preparation dough comprises measuring the redox potential of the test, humidity test, and meal expenses liquid ingredients, changes feed flour and liquid ingredients in a dough mixer. Additionally fermented dough measured flow test, the specific work carried out by kneading the dough, regulate the temperature of the test. On the basis of current data measurements specify the parameters of mathematical models linking the criteria of optimality loss of dry matter of flour in the preparation of the dough, the performance of the unit for the preparation of dough and redox test capacity test temperature, the specific work carried out by kneading the dough, the dough moisture, consumption of flour, consumption of liquid ingredients, consumption fermented dough. On the basis of the specified models classify the situation, on the basis of which is determined by the situational priority optimality criteria and carried out multi-criteria optimization scheme Pareto compromise, the results of which change the setting regulator test temperature and supply of flour and liquid ingredients in the dough mixer.кафедра автоматизації та комп'ютерних технологій систем управління ім. проф. А.П. Ладанюкаавтоматичне керуванняхлібопекарське виробництвоприготування тістаautomatic controlbakerydoughСпосіб автоматичного багатоцільового керування процесом приготування тіста (Патент на корисну модель № 103987)