Синтез оптимального мінімаксного керування лінійними багатовимірними об’єктами за умови неточного і неповного їх вимірювання - Лобок, Олексій Петрович; Гончаренко, Борис Миколайович; Віхрова, Лариса Григорівна (Лобок, О. П. Синтез оптимального мінімаксного керування лінійними багатовимірними об’єктами за умови неточного і неповного їх вимірювання / О. П. Лобок, Б. М. Гончаренко, Л. Г. Віхрова // Збірник наукових праць Кіровоградського національного технічного університету. - 2013. - Вип. 26. - С. 247-253., 2013)
У роботі розглядається задача оптимального керування лінійними об’єктами, що функціонують в умовах невизначеності. Передбачається, що невизначеність пов’язана з неточністю знань про початковий стан об’єкта та з неконтрольованими зовнішніми збурюваннями, що діють на об’єкт. За умови неповних і неточних вимірів вектора стану об’єкта та у припущенні, що всі невизначені фактори належать деякій обмеженій області, знайдено мінімаксне управління у вигляді регулятора від оцінки стану, яка є виходом мінімаксного фільтра типу Калмана-Бьюсі. The problem of optimal control is in-process examined by linear objects functioning in the conditions of vagueness. It is assumed that a vagueness is related to inaccuracy of knowledge about the initial state of object and with out-of-control external indignations operating on an object. On condition of the incomplete and inexact measuring of vector of the state of object and in supposition, that all indefinite factors belong to some limited area, a minimax control is found as a regulator from the estimation of the state, that is the exit of minimax filter of type of Kalman-Bucy.
Keywords: мінімаксне керування (оцінювання); еліпсоїд допустимих збурень; квадратичний критерій оптимальності; матричне диференціювання; принцип максимуму; minimax estimation and control; ellipsoid of possible perturbations; quadratic criterion of optimality; matrix differentiation; principle of maximum; кафедра автоматизації та комп'ютерних технологій систем управління ім. проф. А.П. Ладанюка