Розгляд перспективних ад’ювантів як складової забезпечення сталого розвитку птахівництва - Белемець, Тетяна Олександрівна; Чегринець, Анна Ігорівна; Красінько, Вікторія Олегівна (My University, 2023)
Спалахи пташиного грипу та інших хвороб загрожують сталому розвитку птахівництва. Вакцинація є ефективним заходом, а ад’юванти підвищують імуногенність. Перспективними є TLR-агоністи, зокрема Poly I:C, та наночастки металів. Вибір ад’юванту залежить від властивостей антигену, бажаної імунної відповіді та віку птиці, сприяючи розробці безпечних і ефективних вакцин. Avian influenza and other poultry diseases threaten sustainable production. Vaccination is effective, with adjuvants enhancing immunogenicity. Promising adjuvants include TLR agonists, especially Poly I:C, and metal nanoparticles. Adjuvant choice depends on antigen properties, desired immune response, and bird age, supporting the development of safe and effective vaccines.
Keywords: кафедра біотехнології і мікробіології; ад'ювант; імуномодуляція; птахівництво; biotechnology; adjuvant; immunomodulation; vaccination; poultry