Дубініна, Антоніна АнатоліївнаЛенерт, Світлана ОлександрівнаХоменко, Ольга Олексіївна2021-03-232021-03-232014Дубініна, А. А. Нова купажована олія з оптимізованим жирнокислотним складом / А. А. Дубініна, С. О. Ленерт, О. О. Хоменко // Наукові праці Національного університету харчових технологій. – 2014. – Т. 20, № 4. – С. 211–216.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/33017The review of scientific literature that is related to the issues of creating vegetable oils with increased biologic activity was done. Products with balanced fatty acid conent can be obtainned by vegetable oils blending. The objective of this research was content substantiation and blend modeling based on peanut oil with the balanced fatty acid content for therapeutic-prophylactic application. A blend on the base of peanut and linseed oil that can be considered as the product of therapeutic-prophylactic function was developed with the help of mathematical modeling. The product development in question promotes assortment extention of functional products of fat-and-oil industry of Ukraine. The developed blended oil can be recommended to people with skin and cardiovascular deseases, deseases of gastro-intestinal tract, used to prevent development of atherosclerosis or be included in a healthy diet. У статті здійснено огляд наукової літератури, що стосується питань створення рослинних олій з підвищеною біологічною цінністю. Обґрунтовано склад і моделювання купажу на основі арахісової олії зі збалансованим жирнокислотним складом для лікувально-профілактичного використання. За допомогою математичного моделювання розроблено купаж на основі арахісової та лляної олії, що за збалансованістю жирнокислотного складу можна віднести до продуктів лікувально-профілактичного призначення. Розроблена купажована олія може бути рекомендована для людей зі шкірними та серцево-судинними захворюваннями, хворобами шлунково-кишкового тракту, для запобігання розвитку атеросклерозу, у дієтичному харчуванні.otherblendfatty acidcompositionpolyunsaturated fattyacid m-6 and m-3biological valueбіологічна цінністькупажжирнокислотний складполіненасичені жирні кислоти омега-6 та омега-3Нова купажована олія з оптимізованим жирнокислотним складомArticle