Удосконалення робочих органів бурякорізальних машин цукрового виробництва - Люлька, Олександр Миколайович (My University, 2015)
Дисертаційна робота присвячена удосконаленню робочих органів бурякорізальних машин цукрового виробництва з метою збільшення їх продуктивності та покращення якісних властивостей бурякової стружки. Встановлено, що раціональним поперечним перерізом бурякової стружки є рівносторонній трикутник. Запропонований спосіб отримання бурякової стружки трикутного профіля. Експериментально доведено, що бурякова стружка трикутного поперечного перерізу має кращі якісні характеристики, більш рівномірно переміщується по довжині колонних та нахилених дифузійних апаратів, та краще знецукрюється при однакових технологічних умовах в порівнянні з жолобчатою, найпоширенішою на сьогодні. The dissertation is devoted to the improving of the working bodies of beet slicer machines of sugar production for the purpose of increasing its productive capacity and improving quality characteristics of beet cossettes. It was found that the rational cross section of beet cossette is equiangular triangle. The method to get cossettes of triangle form was proposed. It was experimentally proved that the beet cossette of triangular cross section has better quality characteris-tics and the saccharose is better extracted from triangle cossette. It was found that the lowest value of specific work of slicing is reached at the profile angle of 50°±5° for knives of keningsfeld type. It was found out that the combination of knives of keningsfeld type and knives with flat cutting edge has less energy consumption.
Keywords: кафедра технологічного обладнання та комп’ютерних технологій проектування; бурякова стружка; різання; бурякорізка; робочі органи; якість стружки; beet cossettes; cutting; beet slicer machine; working bodies; cossette quality; кафедра готельно-ресторанної справи