Вплив ізотонічних напоїв на отримання бажаних фізіологічних ефектів шляхом модифікації способу їх приготування - Дяченко, Микита Вікторович; Бризгалова, Надія Іванівна; Мукоїд, Роман Миколайович; Василів, Володимир Павлович (My University, 2024)
Ізотонічні напої належать до спортивних напоїв, що сприяють відновленню спортсменів шляхом швидкого поповнення водного балансу та електролітів, під час тренувань, для уникнення симптомів зневоднення і загальної втоми. Високоінтенсивні або тривалі навантаження, особливо в спекотному середовищі призводять до гіпонатріємії – стану організму, що супроводжується підвищенням температури тіла, нудотою, тахікардією, запамороченням, м'язовими спазмами та дисфункцією центральної нервової системи.

Isotonic drinks belong to sports drinks, which contribute to the recovery of athletes by quickly replenishing the water balance and electrolytes, during training, to avoid symptoms of dehydration and general fatigue. High-intensity or prolonged exercise, especially in a hot environment, leads to hyponatremia - a condition of the body accompanied by an increase in body temperature, nausea, tachycardia, dizziness, muscle spasms and dysfunction of the central nervous system.
Keywords: кафедра біотехнології продуктів бродіння і виноробства; ізотонічні напої; спортсмени; електроліти; мінерали; isotonic drinks; athlete; electrolytes; minerals