Мікроструктурний аналіз грибної суспензії на стадії підготовки до ропилювального сушіння - Шаркова, Надія Олексіївна; Турчина, Т. Я.; Жукотський, Е. К.; Декуша, Ганна Валеріївна (My University, 2018)
Запропоновано нанотехнологічний метод обробки плодового тіла гриба ш иїтаке або його шапинок на стадії підготовки до розпилю вального сушіння. Зокрема, в процесі гом огенізації досягаєт ься гідром еханічна дест рукція високом іцних хіт инглюканових структур з отрим анням високого ступеня дисперсност і часточок нерозчинних фракцій у грибній суспензії, щ о має покращувати її текучі властивості. Проте при Д ІВ Е -обробці плодового т іла ш иїт аке ут ворюються стійкі високов’язкі гетерогенні колоїдні системи, які навіт ь при розведенні водою залиш аю т ься не т екучими і не можу ь подават ись в сушарку, щ о вим агає вивчення природи цих явищ. Проведено дослідження мікроструктури дисперсних часток грибної суспензії, отриманої за різних технологічних умов Д ІВ Е -оброб ки плодового т іла гриба ш иїт аке на ст а д ії підгот овки до розпилю вального сушіння. Мікрост руктурний аналіз показав, щ о ніж ки т а ш апинки гриба шиїтаке відрізняються за будовою та ст руктурою , що визначає їх міцнісні властивост і й ефективніст ь процесів диспергування т а гомогенізації. Так, у суспензії з плодового т іла гриба відбуваєт ься агрегування доволі розвинут их ст руктур гіфів, що погіршує умови її розпилювального сушіння.
Keywords: гриб шиїтаке; диспергування; dispersion; shiitake mushroom; гомогенізація; суспензія; suspension; homogenization; мікроструктурний аналіз; microstructural analysis