Стеценко, Наталія Олександрівна2019-11-132019-11-132019Стеценко, Н. О. Характеристика фосфоліпідів як функціональних інгредієнтів для створення харчових продуктів оздоровчого призначення / Н. О. Стеценко // ΛΌГOΣ. Мистецтво наукової думки. – 2019. – № 7 – С. 38–41.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/30254У статті проведено аналіз будови, властивостей та біологічної дії ессенціальних фосфоліпідів. Відзначені основні джерела фосфоліпідів рослинного та тваринного походження. Показано, що за умови регулярного споживання цих речовин з харчовими продук-тами можна досягти позитивного впливу на функціонування організму, поліпшити обмін ліпідів. Фосфоліпіди здатні покращити структурно-механічні властивості та термін придатності харчових продуктів завдяки емульгуючій, стабілізуючій та антиоксидантній здатності. Перспективними напрямами використання цих речовин є збагачення хлібобулочних, кондитерських, молочних і м'ясних продуктів, сиркових виробів тощо. The article analyzes the structure, properties and biological action of essential phospholipids. The main sources of plant and animal phospholipids were noted. It has been shown that with regular consumption of these substances with foodstuffs it is possible to achieve a positive influence on the functioning of the human organism, to improve lipid metabolism. Phospholipids are able to improve the structural-mechanical properties and shelf life of foods due to their emulsifying, stabilizing and antioxidant properties. Promising directions for the use of these substances are the enrichment of bakery, confectionery, dairy and meat products, cottage cheese products etc.uk-UKфосфоліпідифункціональний інгредієнтфункціональне харчуванняфункціональний харчовий продуктздорове харчуванняphospholipidsfunctional ingredientfunctional nutritionfunctional food producthealthy nutritionкафедра технології оздоровчих продуктівХарактеристика фосфоліпідів як функціональних інгредієнтів для створення харчових продуктів оздоровчого призначенняArticle