Zmievskiy, YuriyMironchuk, Valeriy2016-12-162016-12-162016Zmievskii Y. G. Reverse osmosis for concentration of sugar beet juice after the second carbonation / Y. G. Zmievskii, V. G. Myronchuk // Environmental Protection: from Sorbents to Membranes. – Kiev : ART OK, 2016. – С. 90–93.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/24666Preliminary experiments of concentrationof sugar beet juice after the second carbonation were carried out. A dead-end cell with a reverse osmosis membrane was used. The dependence of the permeate flux vs pressure, which was varied from 0 to 6 MPa,has been obtained. Duringjuice concentration, a linear decrease of the flux was observed. It means no fouling of the membrane surface. Preliminary calculations show that the use of reverse osmosis provides at least 30% of energy consumption. Проведено попередні дослідження процесу концентрування дифузійного соку після другої сатурації. Застосовували непроточну мембранну комірку із зворотноосмотичною мембраною, робоча температура становила 20±3 °С. Отримано залежність питомої продуктивності від тиску, який змінювали в діапазоні від 0 до 6 МПа. Під час концентрування дифузійного соку спостерігалось лінійне зниження продуктивності мембран, що вказує на відсутність забруднення поверхні розділення. Попередні розрахунки показують, що впровадження результатів досліджень у виробництво дозволить знизити споживання енергоносіїв мінімум на 30 %.otherкафедра технологічного обладнання та комп’ютерних технологій проектуванняreverse osmosissugar beet juiceconcentrationmembranedry matterзворотний осмосдифузійний сікконцентруваннямембранасуха речовинаобратный осмосдиффузионный сокконцентрированиесухое веществоReverse osmosis for concentration of sugar beet juice after the second carbonationArticle