The micronutrient profile of medicinal plant extracts - Zheplinska, Mariia; Mushtruk, Mikhailo; Vasyliv, Volodymyr; Kuts, Anatoly; Slobodianiuk, Nataliia; Bal-Prylypko, Larysa; Nikolaenko, Mykola; Kokhan, Olena M.; Reznichenko, Yuriy; Salavor, Oksana (My University, 2021)
Метою даної роботи є встановлення мікроелементного складу екстрактів і настоїв з лікарської сировини – календули лікарської та меліси лікарської. Встановлений мікроелементний профіль включає дані щодо вмісту таких макро- та мікроелементів, як кальцій, калій, натрій, залізо, цинк, мідь в екстрактах і настоях з меліси лікарської та календули лікарської. Серед макроелементів переважає натрій, перевага якого проявляється в календулі лікарській при настоюванні. Велика кількість кальцію також переходить у водно-спиртовий настій з календули лікарської. Переважаючими мікроелементами у водних екстрактах календули лікарської є мідь і цинк. Порівнюючи отримані результати кількості мікро- і макроелементів, які перейшли в екстракти, можна ствердно сказати, що календула лікарська більш багата цими речовинами. Оскільки настої та екстракти рекомендовано додавати як додатковий інгредієнт до овочевих та фруктових соків, відмічено їх позитивний вплив у напрямку забезпечення організму людини у рекомендованій добовій потребі калію та натрію. За результатами проведеного дослідження екстракти та настої меліси лікарської та календули лікарської можна розглядати як незамінне джерело мікроелементів для збагачення фруктово-овочевих соків серед консерв оздоровчого призначення. The purpose of this work is to determine the trace element composition of extracts and infusions from medicinal raw materials - medicinal calendula and medicinal lemon balm.The established micronutrient profile includes data on the content of such macro- and microelements as calcium, potassium, sodium, iron, zinc, and copper in extracts and infusions from Melissa officinalis L officinalis L and Сalendula officinalis. Sodium predominates from certain macronutrients, the superiority of which is manifested in Сalendula officinalis when infused. A large amount of calcium also passes into the aqueous-alcoholic infusion from Сalendula officinalis. Copper and zinc prevail among the determined microelements in water extracts of Сalendula officinalis. Comparing the results obtained, we can say in the affirmative about the micro- and macro elements that have passed into extracts that Сalendula officinalis is richer in these substances. Because infusions and extracts are recommended to be added as an additional ingredient to vegetable and fruit juices, their positive infusion on the human body will increase the recommended daily requirement of potassium and sodium. Based on the results of this study, extracts and infusions of Melissa officinalis L and Сalendula officinalis can be considered as an essential source of micronutrients for enriching fruit and vegetable juices in canned food for health purposes.
Keywords: мікроелементи; біологічно активні речовини; екстракт; календула лікарська; меліса лікарська; micronutrients; biologically active substances; extract; calendula officinalis; melissa officinalis L; кафедра технології хлібопекарських і кондитерських виробів; кафедра біотехнології продуктів бродіння і виноробства; кафедра біотехнології і мікробіології; кафедра екології та екоменеджменту