Мороз, Анастасія ОлександрівнаКлещук, Олексій ОлеговичШутюк, Віталій Володимирович2024-08-062024-08-062024Мороз, А. О. Перспективи отримання природнього барвника з шовковиці чорної/ А.О. Мороз, О.О. Клещук, В.В. Шутюк // Innovative Development of Science, Technology and Education : proceedings of the 11th International Scientific and Practical Conference, August 1-3, 2024. – Perfect Publishing, Vancouver, Canada. 2024. – Pp. 139-144https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/44296Нині ягоди привертають все більшу увагу як високопоживний продукт харчування. Ягоди відіграють особливу роль завдяки своїм корисним властивостям для здоров’я, знижуючи фактори ризику хронічних захворювань. З цієї причини шовковиця чорна (сорт Чорна Баронеса) займає важливе місце в харчовій промисловості багатьох країн завдяки своєму особливому хімічному складу. Сушіння соку шовковиці чорної в лабораторних умовах за різних температур сушіння і відповідного тиску під час сушіння та зміні концентрації наповнювача дало наступні результати: – збільшення концентрації наповнювача збільшує швидкість сушіння та зменшує насипну щільність і масову частку вологи; – вищі температури сушіння призводять до скорочення часу зневоднення і зниження насипної щільності та масової частки вологи в порошку. Плоди шовковиці чорної сорту Чорна Баронеса є перспективною сировиною для виробництва натуральних барвників.Nowadays, berries are attracting more and more attention as a highly nutritious food product. Berries play a special role due to their beneficial health properties, reducing risk factors for chronic diseases. For this reason, black mulberry (Black Baroness variety) occupies an important place in the food industry of many countries due to its special chemical composition. Drying of black mulberry juice in laboratory conditions at different drying temperatures and corresponding pressure during drying and changing the concentration of the filler gave the following results: – increasing the filler concentration increases the drying speed and reduces the bulk density and mass fraction of moisture; – higher drying temperatures lead to a reduction in dehydration time and a decrease in the bulk density and mass fraction of moisture in the powder. Black mulberry fruits of the Black Baroness variety are a promising raw material for the production of natural dyes.ukприродні барвникисушіннячорна шовковицявиробництвокафедра технології консервуванняnatural dyesdryingblack mulberryproductionПерспективи отримання природнього барвника з шовковиці чорноїThesishttps://orcid.org/0000-0002-6480-5890