Розроблення способу отримання селеновмісних рослинних добавок для профілактики нестачі селену - Антонюк, Марія Миколаївна; Стабнікова, Олена Всеволодівна; Хіврич, Борис Іванович (My University, 2001)
Аналіз стану забезпечення селеном населення України свідчить про недостатній рівень споживання цього мікроелементу. Особливо гостро ця проблема стосується регіонів Полісся, Запоріжжя та Чернівецької області. Відмічено, що знижений вміст доступного для рослин селену обумовлений підвищеною кислотністю та вологістю ґрунтів даних територій. Крім того, ситуація ускладнюється погіршенням екологічного балансу внаслідок аварії на ЧАЕС. Підбір оптимальної концентрації мікроелементу є важливим моментом при розробці способу селенозбагачення. Тому досліджувався вплив різної кількості селену на накопичення його в рослинних матеріалах. Виявлено найбільш допустиму концентрацію селену, яка може акумулюватися зерном. Однак, необхідно зазначити, що підвищені кількості селену пригнічуюче впливають на проростання рослин. Отже, показана можливість накопичення селену як бобовими так і злаковими культурами, при чому найкращі результати отримані при порційному внесенні мікроелементу. Висушені селенозбагачені проростки пропонується використовувати в якості добавок у харчові продукти, зокрема хлібобулочні вироби. Analysis of the state to ensure selenium Ukrainian population indicates a lack of consumption levels of the trace element. This problem is particularly acute for the regions Polesie, Zaporozhye and Chernivtsi region. Noted that the low content of selenium available to plants due to increased acidity and soil moisture data areas. Moreover, the situation is aggravated by the deterioration of the ecological balance due to the Chernobyl accident. Selection of the optimal concentration of selenium is an important consideration in developing a method selenium-enriched. Therefore investigated the effect of different amounts of selenium on its accumulation in plant materials. Revealed the most acceptable concentration of selenium, which can accumulate in grain. However, it should be noted that the increased amounts of selenium depressing effect on the germination of plants. Thus, the possibility of accumulation of selenium as legumes and cereals, at what the best results are obtained by making batch microelement. Selenium-enriched dried sprouts are encouraged to use as an additive in food products, particularly in baked goods.
Keywords: селен; селенозбагачення; хлібобулочні вироби; selenium; selenium-enriched; bakery products; кафедра біотехнології і мікробіології; кафедра біотехнології продуктів бродіння і виноробства