ПМР спектри тіазолопіримідинієвих солей - Шульга, Сергій Іванович; Шульга, Оксана Сергіївна (My University, 2017)
Проаналізовано ряд спектрів ПМР тіазолопіримідинієвих солей, отриманих продуктів конденсації 2-амінотіазолів з β-дикарбонільними сполуками. В спектрах виявлено декілька факторів, які були використані при встановленні будови продуктів конденсації, а саме: різницю хімзсувів метильних груп і протонів, які знаходяться в - і -положеннях піримідинового кільця до мостикового атому азоту; екранування метильної групи, а також екранування феніл-феніл для тіазоло(3, 2-α)піримідинієвих солей. Для піримідо(2, 1-b) бензтіазолієвих солей 4-феніл екранує 6-протон. Характер сигналу фенілу піримідинового кільця – розщеплений на дві групи піків у співвідношенні інтенсивностей 2:3 – в γ-положенні і не розщеплений сигнал – в α-положенні). A series of thiazolopyrimidine salts РMR spectra, obtained by condensation products of 2-aminothiazoles with β-dicarbonyl compounds, were analyzed. Several factors have been identified in the spectra that were used in determining the structure of condensation products, namely: the difference between the chemical groups of methyl groups and protons in the - and γ-positions of the pyrimidine ring to the bridged nitrogen atom; shielding the methyl group, and also shielding phenyl-phenyl for thiazolo (3, 2-α) pyrimidine salts. For pyrimido (2, 1-b) of benzthiazole salts, 4-phenyl shields 6-proton. The character of the signal of the phenyl pyrimidine ring is split into two groups of peaks in the ratio of the 2:3 intensities in the γ position and the split signal in the α-position).
Keywords: тіазол; бензтіазолієві солі; тіазолопіримідинієнові солі; конденсація; хімічний зсув; thiazolopyrimidineen salts; condensation; chemical shift; кафедра харчової хімії; кафедра експертизи харчових продуктів