Мале підприємство - Чернелевський, Леонід Миколайович (My University, 1991)
Обгрунована неохідність і доцільність створення мережі малих підприємств харчової і переробної промисловості України на базі структурних підрозділів,виділених з виробричих об’єднань. Такий подальший розвиток промисловості - запорука демонополізації та розвитку здорової конкуренції. Проаналізовано досвід США і Японії по розвитку малого підприємництва, ролі держави по їх становленню і розвитку. Звернуто увагу на те, що формування мережі малих підприємств повинно сприйматися не як антипод великим, а як процес заповнення пустот в економіці кожного регіону, допомога великим підприємствам. При виділенні малих підприємств з обєднань недопистиме зменшення доходів відповідних бюджетів. Особливу увагу потрібно звернути на соціальний аспект, захист інтересів працівників трудових колективів. Для більш ефективного розвитку малих підприємств у масштабах держави, недопущення їх перетворення в придаток до великих з другорядними завданнями автор рекомендує створити республіканський орган по координації діяльності мережі малого підприємництва. Obhrunovana neohidnist and feasibility of establishing a network of small enterprises of food and processing industry of Ukraine on the basis of structural units selected from vyrobrychyh associations. This further development of the industry - the key monopolization and development of healthy competition. The experience in the United States and Japan, small business development, the role of the state in their formation and development. To point out that the formation of a network of small businesses should not be perceived as the opposite of big, but as the process of filling voids in the economy of each region, helping large businesses. When you select small businesses with less revenues of association nedopystyme respective budgets. Particular attention should be paid to the social dimension, to protect the interests of migrant workers groups. For a more effective development of small businesses across the state, to prevent their conversion into an appendage to the great challenges of secondary author recommends the establishment of republican authority to coordinate the activities of the network of small business.
Keywords: малі підприємства; мережа; демонополізація; конкуренція; фінансові результати; small businesses; network unbundling; competition; budget income; кафедра обліку і аудиту