Любцова, Юлія ЛеонідівнаПопова, Наталія ВікторівнаМисюра, Тарас Григорович2017-04-242017-04-242017Любцова, Ю. Л. Визначення оптимального складу суміші зелених соусів за вмістом вітаміну С / Ю. Л. Любцова, Н. В. Попова, Т. Г. Мисюра // Наукові праці НУХТ. — 2017.— Т. 23, № 1. — С. 232-239.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/25060У статті розглянуто шляхи визначення оптимального співвідношення компонентів зеленого соусу для максимального забезпечення добової потреби вмісту вітаміну С у суміші методом математико-статистичного аналізу. За підсумками проведених експериментів побудовано області факторного простору по регресійній лінійній, квадратичній, спеціальній і повній кубічній моделі, завдяки чому був підібраний оптимальний склад рецептури зеленого соусу, в якій вихід вітаміну С в готовому продукті є оптимальним, тому соус може вважатися функціональним продуктом. This article considers how to determine the optimal ratio of the components of green sauce in order to maximize the amount of vitamin C in the mixture by mathematical and statistical analysis. According to the results of the experiments, the areas of factor space on linear regression, quadratic, special and full cubic models were determined. As a result, the optimal composition of the green sauce recipe was chosen, which is characterized by the best output of vitamin C in the finished product, therefore, the sauce can be considered a functional product.uk-UKзелений соусвхідні факторивихідний параметрвітамін Сматриця плануванняматематико-статистичний методgreen sauceinputsoutput parametervitamin Cmatrix planningmathematical-statistical methodкафедра експертизи харчових продуктівВизначення оптимального складу суміші зелених соусів за вмістом вітаміну СArticle