Розроблення композицій фіточаїв оздоровчого призначення – «Пори року» - Козлова, Ярослава Володимирівна; Бажай-Жежерун, Світлана Андріївна (My University, 2024)
Проведено органолептичну оцінку фіточаїв «Пори року". Дані напої мають прийнятні показники якості. Враховуючи позитивні ефекти впливу окремих компонентів фіточаїв, можна прогнозувати комплексний позитивний вплив на організм людини. Рослинна сировина була підібрана таким чином, щоб відповідати певним потребам людини, які підвищуються у відповідні періоди року, тобто зимовий чай має зігріваючий та імунозміцнюючий ефект, весняний – легкий та ароматний, вітамінний; літній – освіжаючий і тонізуючий, осінній – заспокійливий та імуностимулюючий, містить природні полісахариди, які виявляють детоксикаційну дію

An organoleptic evaluation of "Seasons" herbal teas was carried out. These drinks have acceptable quality indicators. Taking into account the positive effects of the influence of individual components of herbal teas, it is possible to predict a complex positive effect on the human body. Plant raw materials were selected in such a way as to meet certain human needs, which increase in the appropriate periods of the year, that is, winter tea has a warming and immune-strengthening effect, spring tea is light and aromatic, vitamin-rich, summer tea is refreshing and tonic, autumn tea is soothing and immunostimulating, contains natural polysaccharides that have a detoxifying effect
Keywords: фіточай; лікарська та харчова рослинна сировина; фізіологічно активні речовини; органолептичні показники; кафедра технології оздоровчих продуктів; herbal tea; medicinal and food plant raw materials; physiologically active substances; organoleptic indicators