Пошук натуральних альтернатив синтетичним барвникам для виробництва шоколаду синього кольору - Собко, Олексій Анатолійович; Сергієнко, Маргарита Сергіївна; Кохан, Олена Олександрівна (My University, 2023)
Розглянуто характеристику синтетичних барвників синього кольору та їх обмежену безпечність. Наведено характеристику натуральних фарбуючих речовин, що можуть використовуватися для надання шоколаду синього кольору. Розглянуто можливість використання сухої спіруліни та порошку з квітів кліторії трійчастої для підфарбовування шоколаду в синій колір та встановлено раціональне дозування цих речовин для досягнення необхідної інтенсивності забарвлення виробу.

The characteristics of synthetic blue dyes and their limited safety are considered. The characteristics of natural coloring substances that can be used to give chocolate a blue color are given. The possibility of using dry spirulina and powder from clitoria ternatea flowers for coloring chocolate in blue is considered and a rational dosage of these substances is established to achieve the required intensity of the product's color.
Keywords: шоколад; колір; синтетичні барвники; фарбуючі речовини; кафедра технології хлібопекарських і кондитерських виробів