Логвін, Володимир МатвійовичНаконечна (Мартинюк), Аліна СергіївнаРезніченко, Юрій МиколайовичВиговський, Валерій Юрійович2020-01-312020-01-312014Барвні речовини в очистці соку карбонатом кальцію / В. М. Логвін, А. С. Мартинюк, Ю. М. Резніченко, В. Ю. Виговський // Цукор України. – 2014. - №8 (107). - С. 27-31.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/30568Підвищення ефективності очищення вапнованого соку СаСО3 можливе завдячуючи більш широкому пізнанню механізму очищення соку під час карбонізації. У технології цукру стверджується, що очищення відбувається внаслідок адсорбції несахарозних речовин на поверхні твердої фази карбонату кальцію. Очищення вапнованого соку твердою фазою СаСО3 відбувається лише під час зростання його частинок. Якщо очищення відбувається лише під час росту частинок карбонату кальцію, то несахарозні речовини повинні знаходитися всередині частинок СаСО3. Шляхом розмивання частинок карбонату кальцію розчином соляної кислоти підтверджено, що несахарозні речовини знаходяться в середині кристалів карбонату кальцію та встановлено, на якому етапі періодичної карбонізації.барвні речовинитверда фазакарбонізаціявапнований сікадсорбціякарбонат кальціюcolored substancessolid phasecarbonizationliming juiceadsorptioncalcium carbonateкафедра технології цукру і підготовки водиБарвні речовини в очистці соку карбонатом кальціюOther