Спосіб сумісної розгонки спиртовмісних фракцій, збагачених головними, проміжними та кінцевими домішками (Патент на корисну модель № 137550) - Булій, Юрій Володимирович; Дмитрук, Аркадій Павлович; Дмитрук, Павло Аркадійович (My University, 2019)
Авторами запропоновано спосіб сумісної розгонки спиртовмісних фракцій, збагачених головними, проміжними та кінцевими домішками, що передбачає подачу в середню частину розгінної колони головної фракції, сивушного спирту та сивушного масла, на верхню її тарілку гарячої лютерної води для гідроселекції домішок, в нижню її частину гріючої пари, а в середню частину декантатора флегми із дефлегматора, розшаровування гетерогенної суміші, відбір сивушно-ефіроальдегідного концентрату із верхньої частини декантатора і повернення флегми із нижньої його частини на зрошення колони. Згідно корисної моделі в розгінну колону направляють спиртовмісні фракції із конденсаторів бражної та спиртової колон, сепаратора вуглекислого газу, погонів із спиртовловлювачів, сивушний спирт, підсивушну промивну воду і непастеризований спирт, в нижню частину декантатора подають частину гідроселекційної води в кількості, що забезпечує зменшення концентрації етилового спирту в суміші до 30-40 % об., з конденсатора відбирають альдегідно-метанольний концентрат у збірник, а сивушно-ефіроальдегідний концентрат після охолодження до температури 20-35оС направляють в екстрактор сивушного масла на промивку. Запропонований спосіб забезпечує видалення головних, проміжних та кінцевих домішок спирту із зон їх максимального накопичення. Через підвищення температури суміші в декантаторі вище 65 оС після змішування суміші з гідроселекційною водою, яка має температуру 90-92 оС, процес розшарування прискорюється. Для запобігання втрат етилового спирту та підвищення ступеню концентрування вищих спиртів сивушного масла (проміжних домішок) спосіб передбачає додаткову промивку сивушно-ефіроальдегідного концентрату лютерною водою при температурі 20-35 оС і рН 5-5,5 в екстракторі сивушного масла ректифікаційної колони. Після вилучення етилового спирту і води концентрат направляють у збірник, а промивну підсивушну воду з вмістом етилового спирту 12-15 % об. повертають на тарілку живлення розгінної колони. Технічний результат у використанні корисної моделі полягає у підвищенні якості ректифікованого етилового спирту шляхом більш повного видалення летких органічних домішок із спиртовмісних фракцій, збагачених головними, проміжними та кінцевими домішками, із зон їх максимального накопичення при сумісній розгонці цих фракцій в розгінній колоні та зменшення вмісту домішок у флегмі, що надходить на її зрошення. The authors propose a method of joint distillation of alcohol-containing fractions enriched with the main, intermediate and final impurities, which involves the supply to the middle part of the accelerating column of the main fraction, fusel alcohol and fusel oil, to its upper plate of hot Luther water for steam selection , and in the middle part of the reflux condenser from the reflux condenser, stratification of the heterogeneous mixture, selection of fuso-etheraldehyde concentrate from the upper part of the decanter and return of the reflux from the lower its parts on the irrigation column. According to the utility model, the alcohol-containing fractions from the condensers of brazen and alcohol columns, the separator of carbon dioxide, the epaulettes from the alcohol catchers, the fusel alcohol, the sub-auspicious washing water and the unpasteurized alcohol are sent to the accelerating column, into the lower part of the decanelectric concentrator. alcohol in the mixture up to 30-40 % vol., from the condenser select aldehyd-methanol concentrate in the collection, and fuselage-etheraldehyde concentrate after cooling to the present atures 20-35о C is sent to fuselage extractor for washing. The proposed method eliminates the main, intermediate and final impurities of alcohol from the zones of maximum accumulation. By increasing the temperature of the mixture in the decanter above 65° C after mixing the mixture with hydroselection water having a temperature of 90-92° C, the stratification process is accelerated. To prevent the loss of ethyl alcohol and increase the concentration of higher alcohols fusel oil (intermediate impurities), the method involves the additional washing of fuso-etheraldehyde concentrate with Luther water at a temperature of 20-35о C and pH 5-5,5 in the extractor fusel oil distillation column. After removing the ethyl alcohol and water, the concentrate is sent to the collection, and the washable sub-water with the content of ethyl alcohol 12-15 % vol. return to the power plate of the accelerator. The technical result of using the utility model is to improve the quality of rectified ethyl alcohol by more complete removal of volatile organic impurities from the alcohol-containing fractions enriched by the main, intermediate and final impurities from the zones of their maximum accumulation in the joint acceleration of these fractions in extrusion phlegmy coming to her irrigation.
Keywords: ректифікація; клапани; тарілки; рідина; масообмін; пара; кафедра біотехнології продуктів бродіння і виноробства; rectification; valves; plates; mass transfer; liquid; steam