Гулий, Іван СтепановичШиян, Петро ЛеонідовичЦиганков, Петро СеменовичДомарецький, Віталій АфанасійовичМудрак, Тетяна ОмелянівнаКоролюк, Костянтин ЄвгенійовичСамойліченко, Роман ВікторовичСизько, Валерій БорисовичАртюхов, Володимир Якович2012-07-042012-07-041999Енергозаощаджуюча технологія спиртових бражок / І. Гулий, П. Шиян, Циганков, В. Домарецький та ін. // Харчова і переробна промисловість. – 1999. - № 3. – С. 15.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/2016В Українському державному університеті харчових технологій (нині – Національному університеті харчових технологій) розроблено, а на Червонослобідському спиртовому заводі впроваджено енергозаощаджуючу технологію спиртових бражок, яка передбачає обробку крохмалю сировини термостабільними α-амілазами на стадії його клейстеризації з подальшим гідролізом декстринів за допомогою глюкоамілази до зброджуваних дріжджами цукрів. Розроблена технологія дає змогу зменшити температуру розварювання зернової сировини з 145-165 до 78-850С і заощадити в середньому 40-42 кг умовного палива на тонну сировини, поліпшити якість спирту-ректифікату, скоротити термін бродіння з 72 до 66 годин.otherтермостабільна α-амілазаглюкоамілазатермотолерантні раси дріжджіврозріджуючі, оцукрюючі ферментитермостабильная α-амилазаглюкоамилазатермотолерантные расы дрожжейразжижающие, осахаривающие ферментыthermostabil α-amilazesglucoamilazesthermostabil races of the yeastsdilutingкафедра біотехнології продуктів бродіння і виноробстваЕнергозаощаджуюча технологія спиртових бражокArticle