Прус, Андрій ОлеговичБулій, Юрій ВолодимировичКуц, Анатолій Михайлович2019-05-272019-05-272019Прус, А. О. Визначення нижньої і верхньої межі діапазону роботи лускоподібних тарілок / А. О. Прус, Ю. В. Булій, А. М. Куц // Наукові здобутки молоді - вирішенню проблем харчування людства у ХХІ столітті : матеріали 85 міжнародної ювілейної наукової конференції молодих учених, аспірантів і студентів, присвяченої 135-річчю Національного університету харчових технологій, 11-12 квітня. – Київ : НУХТ, 2019. – Ч. 1. - С. 271.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/29366Дослідження проводили на лабораторній установці в системі вода-повітря. Характеристики установки: діаметр колони – 300 мм; кількість тарілок – 5; відстань між тарілками – 300 мм; площа перерізу отвору лусок – 19,42 мм2; товщина тарілки – 2 мм; живий переріз колони – 2,6 %; висота шару рідини – 35 мм. Щільність зрошення становила 5-15 м3/м2ꞏгод. Коаксіальне розташування лусок дозволило виключити односпрямованість потоків пари і рідини і підвищити ефективність масообміну. The research was conducted on a laboratory plant in the water-air system. Installation characteristics: Column diameter - 300 mm; number of dishes - 5; distance between plates - 300 mm; sectional area of the hole of the scales - 19,42 mm2; thickness of the plate - 2 mm; live section of the column – 2,6 %; The height of the liquid layer is 35 mm. The irrigation density was 5-15 m3/m2. The coaxial arrangement of scales has allowed eliminating the unidirectional flow of vapor and fluid and increasing the efficiency of mass transfer. In the first stage of the research, the hydrodynamic modes of the plates and the corresponding values of the air velocity (Vр) in the free section of the column were determined for them: in the bubble mode Vр = 0.5-0.9 m/s, the transition 0,9-1,3 m/s and the jet 1,3-2,0 m/s. It has been experimentally proved that the minimum air velocity (Vmin) in the openings of scales, below which the failure of the liquid occurs, is 6,5-7,0 m/s.uk-UKректифікаціямасообмінтарілкаотворирідинашвидкість париrectificationmass transferplateholessteam speedliquidкафедра біотехнології продуктів бродіння і виноробстваВизначення нижньої і верхньої межі діапазону роботи лускоподібних тарілокArticle