Нові актори і процеси трансформування системи міжнародних відносин - Тараненко, Ганна Геннадіївна (My University, 2014)
У статті досліджується процес трансформування системи міжнародних відносин та вплив на нього нових акторів світової політики. Проаналізовано сучасну модель розвитку суспільно-політичних процесів у світі. Зроблено висновок щодо впливовості нових транснаціональних гравців, втім зазначається нинішня провідна роль національної держави як лідера політичного процесу, адже наразі не існує рівнозначних альтернатив за рівнем виконуваних суспільних, фінансово-економічних та адміністративних функцій. Окреслено подальшу проблематику дослідження, що стосується процесів глобалізації та можливих трансформацій міжнародної політико-економічної системи.
Keywords: мультиполярна міжнародна система; постбіполярний світ; неурядові організації (НУО); глобалізація; інтеграція; транснаціональні корпорації; кафедра міжнародної економіки