Мікроорганізми як продуценти інтерферонів І та ІІ типу: сучасний стан досліджень - Боднар, Оксана Валентинівна; Скроцька, Оксана Ігорівна (My University, 2019)
діють противірусною, протипухлинною, антибактеріальною та імуномодулюючою дією. Різні типи інтерферонів характеризуються певними відмінностями в структурі, молекулярній масі та за функціональною активністю. На сьогодні розроблені різні способи отримання ІФН. При цьому найпоширенішим є виробництво ІФН з використанням мікроорганізмів, тому метою цього огляду є аналіз сучасної наукової літератури, у якій описано способи отримання різних типів інтерферонів з використанням бактерій, дріжджів, грибів та одноклітинних водоростей. У статті розглянуто продукцію інтерферонів І та ІІ типу (а-ІФН, [3-ІФН, є-ІФН, у-ІФН) рекомбінантними клітинами Escherichia соїі, Pichia pastoris, Kluyveromyces lactis, Yarrowia lipolytica, Trichoderma reesei, Chlamydomonas reinhardtii, бактеріальні продуценти на основі E. coli, які здатні накопичувати ІФН у вигляді нерозчинних тілець включень, а також продукувати розчинний ІФН у периплазматичний простір. Проаналізовано різні підходи авторів до оптимізації процесу культивування, а також способів виділення й очищення ІФН. Викладено інформацію про синтез консенсусного ІФН бактеріями. Interferons (IFNs) are produced by different cells of the body and have antiviral, antitumor, antibacterial and immunomodulatory action. Different types of interferons are characterized by certain differences in structure, molecular weight, and functional activity. Today different ways of obtaining IFN have been developed. Furthermore, the most common production of IFN is by using microorganisms. Therefore, the purpose of this review is to analyze the current scientific literature on the production of various types of interferons using bacteria, yeast, fungi and unicellular algae. This review contains scientific data on the production of type I and II interferons (a-IFN, pdFN, e-IFN, y-IFN) by recombinant Escherichia coli, Pichia pastoris, Kluyveromyces lactis, Yarrowia lipolytica, Trichoderma reesei, Chlamydomonas reinhardtii. Bacterial producers based on E. coli that are able to accumulate IFN in the form of insoluble inclusion bodies and to produce soluble IFN in the periplasmic space have been considered.
Keywords: кафедра біотехнології і мікробіології; рекомбінантний штам; інтерферон; продуцент; бактерії; дріжджі; bacteria; recombinant strain; producer; interferon; yeast