Стеценко, Наталія ОлександрівнаГойко, Ірина ЮріївнаРайчук, Ніна Миколаївна2012-09-292012-09-292012https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/3065Проведено оцінку збалансованості амінокислотного складу злакових культур, з яких виготовляються сухі сніданки. Показано, що комбінування між собою різних видів злакових культур не дозволяє збільшити біологічну цінність білка сухих сніданків і рівень його засвоюваності організмом людини. Встановлено, що додавання гороху до рецептури мультизлакових пластівців в кількості 15% до маси зернової основи дозволило збільшити вміст білка на 2%, а рівень його засвоюваності – на 18,5%. Внесення до цукрової глазурі 1,5% сухого екстракту чорної смородини поліпшує смак і колір готової продукції, надає їй антиоксидантних властивостей. Собівартість сировини для виготовлення мультизлакових пластівців зростає на 8,2 %. An assessment of the balance of amino acid composition of cereal crops to cereals produced. It is shown that combining together different kinds of cereals can not increase the biological value protein breakfast cereals and level of assimilation by the human body. Found that adding peas to the recipe multyzlakovyh flakes of 15% by weight of the base increased the grain protein content of 2%, and the level of assimilation - by 18.5%. Adding icing to 1.5% dry extract of blackcurrant improves the taste and color of the finished product, giving it antioxidant properties. Cost of raw materials for manufacturing multyzlakovyh cereal growing by 8.2%.uk-UKантиоксидантні властивостісухі сніданкимультизлакові пластівцігорохчорна смородинасухий екстрактхарчова цінністькафедра технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобівnutritional valueantioxidant propertiescerealmultyzlakovi flakespeasblackberrydry extractкафедра технології оздоровчих продуктівРозроблення рецептури мультизлакових пластівців підвищеної харчової цінності з антиоксидантними властивостямиArticle