Важелі стримування розвитку комерціалізації в наукових парках - Бутнік-Сіверський, Олександр Борисович (My University, 2022)
Розглянуто наукові парки (НП), як форми інтеграції закладів вищий освіти та/або наукових установ з промисловістю, які відносяться до розряду територіальних науково-промислових комплексів. Досліджено проблему формування статутного капіталу НП шляхом внесення до нього нематеріальних активів (винахід, корисна модель, промисловий зразок), які створені за бюджетні джерела фінансування і не можуть бути передані до статутного капіталу суб’єкта господарювання як вклад без дозволу їх власника. Однією з причин незацікавленості оформлення наукових розробок є обов‘язковість додержання вимог Бюджетного Кодексу України, в якому відсутній фінансовий механізм стимулювання інтелектуальної діяльності, механізм здійснення операцій з майновими правами інтелектуальної власності, які слід враховувати при формуванні та використанні власних надходжень бюджетних установ. Відсутній порядок відчуження об‘єкту права інтелектуальної власності при передачі його до статутного капіталу НП. Виконавець має реальну можливість здійснити комерціалізацію об‘єктів права інтелектуальної власності (розробки) шляхом укладання лише ліцензійного договору з суб‘єктом господарювання з недержавною формою власності. Scientific parks (NP) were considered as forms of integration of higher education institutions) and/or scientific institutions with industry, which. belong to the category of territorial scientific and industrial complexes. The problem of forming the authorized capital of a private enterprise by adding to it intangible assets (invention, useful model, industrial design) that were created with budgetary sources of funding and cannot be transferred to the authorized capital of a business entity as a contribution without the permission of their owner has been studied. One of the reasons for the lack of interest in the registration of scientific developments is the obligation to comply with the requirements of the Budget Code of Ukraine, which lacks a financial mechanism for stimulating intellectual activity, a mechanism for carrying out operations with property rights of intellectual property, which should be taken into account when forming and using the budget institutions' own revenues. There is no procedure for the alienation of the object of intellectual property right when it is transferred to the authorized capital of the NP. The performer has a real opportunity to commercialize objects of intellectual property rights (development) by concluding only a license agreement with a business entity with a non-state form of ownership.
Keywords: наукові парки; нематеріальні активи; статутний капітал; джерела фінансування; заклади вищої освіти; власні надходження бюджетних установ; scientific parks; intangible assets; share capital; sources of funding; institutions of higher education; own revenues of budgetary institutions