Еколого-економічна ефективність мобільних енергетичних засобів з електричним приводом - Гавриш, Валерій Іванович; Ніценко, Віталій Сергійович (My University, 2014)
Для сільськогосподарських товаровиробників актуальним є зменшення собівартості продукції, що досягається, у тому числі, шляхом зменшення енергоємності технологічних операцій і покращення їх екологічної складової. У статті показано, що досягнути цього можливо і за рахунок безступеневого регулювання трансмісій мобільних енергетичних засобів шляхом використання тягового електричного приводу. Розглянуто сучасний стан розвитку й техніко-економічні показники автомобілів з гібридною енергетичною установкою, тракторів з електричною й електромеханічною трансмісією. Проведено порівняння техніки з традиційним та електричним тяговим приводом. Наведено методичний підхід до визначення приведених витрат з урахуванням забруднення атмосфери відпрацьованими газами. Визначено обсяги робіт, за яких їх використання аграрними формуваннями може бути доцільним. The reduction of production cost is an important issue for agricultural producers. This goal can be achieved as well by reducing the energy intensity of manufacturing operations and by improving their environmental component. It is shown that it is possible to achieve the same goal as well by stepless transmissions of mobile energy resources by using the traction electric drive. The present state of development and technical and economic performance of vehicles with hybrid power plant, tractors with electric and electromechanical transmission is analyzed. There is a comparison with traditional techniques and an electric motor drive. The methodical approach for defining the resulted costs is given, taking into account air pollution by exhaust gases. The scope of work is defined, for which the use of the given method by agrarian formations may be appropriate.
Keywords: electromechanical transmission; economic efficiency; environmental efficiency; reduced costs; екологічна ефективність; приведені витрати; економічна ефективність; електромеханічна трансмісія