Спосіб виробництва гідролізованого концентрату сироватки (Патент на корисну модель №152382 U UA) - Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівна; Поліщук, Галина Євгеніївна; Осьмак (Федченко), Тетяна Григорівна; Михалевич, Артур Петрович; Бандура (Кузьмик), Ульяна Геннадіївна; Сапіга, Вікторія Ярославівна (My University, 2023)
Спосіб виробництва гідролізованого концентрату сироватки включає відновлення сухої молочної сироватки, її фільтрацію, демінералізацію до 70-90 %, пастеризацію суміші за температури 70-99 °C з витримкою 1-5 хв та охолодження. При цьому молочну сироватку відновлюють до масової частки сухих речовин у суміші 25-35 %, після демінералізації охолоджують суміш до температури 40-43 °С, вносять фермент -D-галактозидазу-гідролазу з активністю 50000 NLU/г у кількості 0,25-0,35 % та закваску прямого внесення на основі Lb. Acidophilus у кількості 0,005-0,01 %, суміш піддають ферментації протягом 7-9 годин. The production method of hydrolyzed whey concentrate includes reconstitution of sweet whey powder, its filtration, demineralization up to 70-90%, pasteurization of the mix at a temperature of 70-99 °C with a holding time of 1-5 minutes and cooling. At the same time, the sweet whey is restored to a mass fraction of total solids in the mix of 25-35%, after demineralization, the mix is cooled to a temperature of 40-43 °C, the enzyme B-D-galactosidase-hydrolase with an activity of 50,000 NLU/g is introduced in the amount of 0.25- 0.35% and direct addition starter based on Lb. Acidophilus in the amount of 0.005-0.01%, the mixture is subjected to fermentation for 7-9 hours.
Keywords: гідроліз лактози; сироватка підсирна; лактаза; ацидофільна закваска; концентрат сироватки; кафедра технології молока і молочних продуктів; lactose hydrolysis; sweet whey; lactase; acidophilic starter; whey concentrate