Вплив параметрів довкілля на сушіння зерна - Гапонюк, Ігор Іванович (My University, 2013)
1. При обробці зерна 85% енергії витрачається на сушку. Актуальною проблемою є зменшення споживання енергії та підвищення продуктивності праці сушильних агрегатів. Коефіцієнт теплової ефективності в сушарці коливається від 0,3 до 0,7. Параметри середовища в період висихання змінюється: температура повітря змінюється від -10 до + 45 ° С і його сухість - від 2 до 16 г / кг сухого повітря. Параметри шару зерна теж міняється. Це суттєво впливає на режими та енергостійкість сушіння. While processing grain 85% of the energy is consumed for drying. Pressing issue is the reduction energy consumption and improve productivity of drying aggregates. Heat efficiency coefficient in the dryer varies from 0.3 to 0.7. The parameters of environment during the period of drying are changed: the temperature of air changes from -10 to +45°С, and his dryness - from 2 to 16 g/kg dry air. The parameters of layer of grain change too. It substantially influence on the modes and power-hungriness of drying.
Keywords: кафедра технології зберігання і переробки зерна; grain; diffusion; humidity; зерно; вологість; дифузія