Спосіб виробництва спреду з наповнювачем (Патент на винахід № 85973) - Українець, Анатолій Іванович; Грек, Олена Вікторівна; Петрина, Алла Богданівна; Онопрійчук, Олена Олександрівна (My University, 2009)
Спосіб виробництва спреду з наповнювачем, що включає приготування жирової основи спреду з урахуванням жирнокислотного складу молочного жиру і рослинних жирів, вмісту в них твердої фази, відновлення сухого знежиреного молока та функціонально-технологічних інгредієнтів, приготування емульсії, пастеризація, пере¬творення суміші у спред, пакування. Згідно корисної моделі в якості функціонально-технологічних інгредієнтів використовуються замінник молочного жиру «Делікон» та продукти лікувально-профілактичного харчування на основі пророщених злаків «Прозер», які попередньо змішують з сухим знежиреним молоком у співвідношенні 1:2, піддають набуханню у воді температурою 20-30°С, пастеризують при температурі 90-95°С із витримкою 5- 10 хв з наступним охолодженням до 16-20°С. The mode of production spread with filling, includes cooking fat basis, taking into account the spread of fatty acid composition of milk fat and vegetable fat content of the solid phase, the restoration of skimmed milk and functional and technological ingredients, emulsifying, pasteurization, the transformation mixture spread, packing. According to the utility model as a functional and technological ingredients used milk fat substitute "Delikon" products and preventive nutrition based sprouted grains "Prozery ", pre-mixed with skimmed milk powder in the ratio of 1:2, subject to swelling in water temperature of 20 - 30 °C, pasteurized at a temperature of 90-95 °C with an exposure of 5 - 10 minutes, then cooled to 16-20 °C.
Keywords: жирнокислотний склад; fatty acid composition; функціонально-технологічні інгредієнти; functional and technological ingredients; емульсія; emulsion; замінник молочного жиру; milk fat substitute; кафедра технології молока і молочних продуктів