Технології мікробного синтезу лікарських засобів - Буценко, Людмила Миколаївна; Пенчук, Юрій Миколайович; Пирог, Тетяна Павлівна (My University, 2010)
Висвітлено технології виробництва та застосування антибіотиків, ферментних препаратів, вітамінів і генно-інженерних білкових препаратів. Наведено сучасні уявлення про біологічну роль антибіотиків, особливості біосинтезу антибіотиків різними групами продуцентів, біологічні основи ферментації для отримання антибіотиків і загальні принципи технології їх виробництва, дані щодо механізмів дії та практичного використання антибіотиків. Описано технологічні особливості культивування мікроорганізмів для отримання ферментів, методи виділення та очищення ферментних препаратів, технології виробництва протеолітичних, амілолітичних, ліполітичних та інших ферментних препаратів, сучасні методи іммобілізації ферментів і практичне використання іммобілізованих ферментних препаратів. Наведено сучасні технології одержання окремих вітамінів мікробним синтезом, реком-бінантних білків, їх виділення та очищення. Для студентів напряму підготовки 6.051401 «Біотехнологія». The technologies and the use of antibiotics, enzymes, vitamins and genetically engineered protein drugs are described. An advanced understanding of the biological role of antibiotics, especially the biosynthesis of antibiotics by different groups of producers, biological bases of fermentation for antibiotics production and general principles of their industrial technology, the data on the mechanisms of action and practical use of antibiotics are shown. The technological features of cultivation of microorganisms for enzymes production, methods of isolation and purification of enzyme products, technology of proteolytic, amylase, lipolytic and other enzyme preparations, modern methods of immobilization of enzymes and practical use of immobilized enzyme preparations are described. An advanced technologies for some vitamins microbial synthesis, recombinant proteins, their isolation and purification are discussed. Edition is intended for students of specialty 6.051401 "Biotechnology".
Keywords: мікробний синтез; microbial synthesis; технологія; антибіотики; ферменти; вітаміни; генно-інженерні білкові препарати; technology; antibiotics; enzymes; vitamins; genetically engineered protein drugs; кафедра біотехнології і мікробіології