Удосконалення способів сушіння картоплі комбінованими методами енергопідведення - Бандуренко, Галина Михайлівна; Малежик, Іван Федорович; Дубковецький, Ігор Володимирович; Писарєв, Максим Григорович (My University, 2015)
Найбільш ефективним методом консервування харчових продуктів на сьогодні є сушіння. В той же час, цей метод є і найдорожчим. Тому головним завдання процесу сушіння є добитися найвищої якості при мінімальних витратах електроенергії. Для зневоднення картоплі з енергетичної точки зору найбільш доцільним є сушіння інфрачервоним випромінюванням, але данний метод не набув значного поширення через явище термодифузії. У роботі наведено результати дослідження процесу сушіння за класичною технологією картоплі трьома методами: конвективним, конвективно-інфрачервоним, конвективним-НЧВ. The most effective method of preserving food products today is drying. At the same time, this method is also the most expensive. Therefore, the main task of the drying process is to achieve the highest quality at a minimum cost of electricity. For dewatering of potatoes from the energy point of view, the most appropriate is the drying of infrared radiation, but this method has not become widely distributed due to the phenomenon of thermodiffusion. The paper presents the results of the study of the drying process on the classical technology of potatoes by three methods: convective, convective infra-red, convective-NCHV.
Keywords: інфрачервоне сушіння; картопля; комбінований метод опромінення; infrared drying; potato; combined method of irradiation; кафедра процесів і апаратів харчових виробництв; кафедра технології консервування