Аналіз змін у статусі парламенту в контексті нової редакції Конституції України - Рудик, Петро Андрійович (My University, 2007)
Стаття присвячена аналізу змін у статусі Верховної Ради України (парламенту) відповідно до Закону України «Про внесення змін до Конституції України» від 8 грудня 2004 року № 2222 − ІV. У статті розкривається істотне розширення повноважень парламенту України у вирішенні кадрових питань, зокрема у формуванні уряду України, продовження строку його повноважень, несумісності депутатського мандата з іншими видами діяльності народних депутатів України, необхідність утворення коаліції (парламентської быльшості), посилення контролю за діяльністю Кабінету Міністрів України з боку парламенту України та підвищення його відповідальності за роботу уряду. Водночас автор висловлює свої міркування щодо важливості надання права Президенту України дострокового припинення повноважень Верховної Ради України, посилення контрольних функцій парламенту, підвищення його ролі в системі державних органів України. This article analyzes the changes in the status of the Verkhovna Rada of Ukraine (Parliament) of the Law of Ukraine "On Amendments to the Constitution of Ukraine" dated December 8, 2004 № 2222 - IV. The article reveals significant expansion of powers of the Parliament of Ukraine in dealing with personnel issues including the formation of the Government of Ukraine, the extension of his term of office, the incompatibility of the deputy's mandate with other activities of People's Deputies of Ukraine, the need for the formation of the coalition (parliamentary activity), increased control over the activity of the Cabinet of Ministers of Ukraine the parliament of Ukraine and increase its responsibility for the operation of government. However, the author expresses his views on the importance of the right to the President of Ukraine dissolution of the Verkhovna Rada of Ukraine, strengthening oversight functions of parliament, increasing its role in the system of government of Ukraine.
Keywords: Верховна Рада України; парламент; Україна; конституція; Supreme Council of Ukraine; Ukraine; Parliament; Constitution; кафедра економіки і права