Стеценко, Наталія ОлександрівнаМедведюк, Ірина Олександрівна2023-06-122023-06-122023Стеценко, Н. О. Розроблення рецептури дитячих м'ясо-рослинних консервів функціонального призначення / Н. О. Стеценко, І. О. Медведюк// Технологія-2023 : матеріали міжнародної науково-практичної конференції, 26 травня 2023 р. – Київ : Східноукр. нац. ун-т ім. В. Даля, 2023. – С. 406-408https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/40810Були визначені показники харчової та біологічної цінності модельних рецептур м’ясо-рослинних консервів для дітей віком 4-6 років, загачених пюре моркви та білково-жировою емульсією. Розрахунки показали, що при збільшенні масових часток збагачувачів підвищується біологічна цінність продукту, зокрема вміст вітамінів та мінеральних речовин. М’ясо-рослинна консерва для дитячого харчування належить до категорії функціональних харчових продуктів, оскільки при її споживанні у кількості 100 г за добу потреби дитячого організму у більшості нутрієнтів будуть забезпечені у межах 10…50%. Споживання функціональних м’ясних консервів буде позитивно впливати на розвиток дитини, забезпечуватиме профілактику виникнення хвороб, пов’язаних з харчуванням, підвищуватиме загальну опірність та стійкість організму дитини та окремих його органів і систем. Indicators of nutritional and biological value of model recipes of canned meat and vegetables for children aged 4-6 years, filled with carrot puree and protein-fat emulsion were determined. Calculations showed that the biological value of the product, in particular, the content of vitamins and minerals, increases with the increase in the mass fraction of the fortifiers. Canned meat and vegetables for baby food belongs to the category of functional food products, since when consumed in the amount of 100 g per day, the needs of the child's body in most nutrients will be provided within 10...50%. The consumption of functional canned meat will have a positive effect on the child's development, will ensure the prevention of food-related diseases, and will increase the general resistance and stability of the child's body and its individual organs and systems.otherдитяче харчуванням'ясо-рослинні консервифункціональний харчовий продуктпюре морквибілково-жирова емульсіябіологічна цінністьbaby foodcanned meat and vegetablesfunctional foodcarrot pureeprotein-fat emulsionbiological valueкафедра технології оздоровчих продуктівРозроблення рецептури дитячих м'ясо-рослинних консервів функціонального призначенняThesis