Пивоваренко(Михалко), Олена Андріївна2017-05-232017-05-232016Пивоваренко, О. А. Традиційні застільні практики козацької старшини (на матеріалах щоденників Якова Марковича) / О. А. Пивоваренко // Етнічна історія народів Європи. – 2016. – Вип. 50. – С. 18-23.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/25354У статті, на основі матеріалів щоденників Я. Марковича вперше виділені традиційні приводи для святкових трапез козацької старшини першої половини ХVIII ст. Визначено типи та тривалість святкових застіль, відповідно до нагоди, з якої вони відбувались. Розглянуто типові правила їх проведення та виділено передумови відхилення від загальноприйнятих норм. In an article on the basis of diaries J. Markovic marked the first time the traditional drives for holiday meals Cossack first half of the eighteenth century. The types and duration of holiday feasts, according to the occasion on which they are made. Typical rules of conduct and allocated prerequisites deviation from accepted norms.Яків Марковичкозацька старшинарежим харчуванняобідїжаалкогольJames MarkovicCossackdietdinnerfoodalcoholкафедра гуманітарних дисциплінТрадиційні застільні практики козацької старшини (на матеріалах щоденників Якова Марковича)Article