Сулейко, Тетяна ЛеонідівнаСеменова, Олена ІванівнаБублієнко, Наталія Олександрівна2012-03-262012-03-262011Сулейко, Т. Л. Інтенсифікація аеробної ферментації стічних вод підприємств молокопереробної галузі / Т. Л. Сулейко , О. І. Семенова , Н. О. Бублієнко // Екологія / Ekology - 2009 : II Всеукраїнський з’їзд екологів з міжнародною участю, Вінниця, 23-26 вересня 2009. – С. 66.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/523Стічні води більшості підприємств, в т.ч. і харчових, скидаються без попереднього очищення. Універсальним способом очищення стоків харчових, в т.ч. і молочних виробництв, є біологічне очищення. В той же час біологічний метод, як і будь-який інший, має ряд недоліків, серед яких найважливішими є достатньо тривалий час окислення забруднюючих речовин. Дещо ліквідувати цей недолік можна за допомогою методів інтенсифікації процесу, наприклад, клітинної іммобілізації активної мікрофлори. Результати досліджень підтвердили ефективність використання сапоніту в якості наповнювача - тривалість процесу окислення органічних забруднювачів скоротилася в два рази. Wastewater from the majority of enterprises, including and food, will be canceled without prior clearance. Universal way of sewage treatment of food, including and dairy industries, bioremediation is considered. At the same time, the biological method has several disadvantages, among which the most important is a long time, the oxidation of pollutants. In part, this shortcoming can be eliminated by means of intensifying the process, such as cell immobilization of an active microflora. The study confirmed the effectiveness of the use of saponit an ingredient - the process of oxidation of organic pollutants has decreased by half.otherаеротенкактивний мулбіологічне очищенняіммобілізаціямікроорганізмисапонітстічні водиХСК (хімічне споживання кисню)aerotankactive siltbioscrubbingimmobilizationmicroorganismssaponiteeffluentschemical consumption of oxygenкафедра екології та екоменеджментуІнтенсифікація аеробної ферментації стічних вод підприємств молокопереробної галузі