Дослідження термічно модифікованого дефекату та його застосування для очищення транспортерно-мийної води - Хомічак, Любомир Михайлович; Кузнєцова, Інга Володимирівна; Зайчук, Максим; Джоган, Ольга Іллівна; Бондар, Микола Васильович; Зайчук, Людмила Петрівна (My University, 2023)
Здатність термічно-модифікованого дефекату (далі ТМД) очистити транспортерно-мийну воду цукрового виробництва. Мета. Дослідження властивостей термічно-модифікованого дефекату та ефективність його застосування при очищенні транспортерно-мийної води. Методи. Органолептичний, ваговий, фізико-хімічний та аналітичний. Результати. Встановлено, що термічно оброблений дефекат за основними технологічними характеристиками наближений до промислових сорбентів і є екологічно безпечним для використання у цукровому виробництві. За повторного використання дефекату в технологічних процесах зменшиться витрата допоміжних матеріалів хімічного походження та покращується екологізація виробництва. Дослідження основних технологічних показників ТМД показує, що отриманий сорбент має розвинену пористу структуру придатну для подальшого застосування в якості адсорбенту завдяки йонам кальцію та вуглецю. Визначено сорбційну здатність ТМД, яка становить 37–43 мг/г за індикатором метиленовим синім. Результати досліджень показують поліфункціо-нальність властивостей ТМД та досягнення високого ефекту очищення (82–85%) транспортерно-мийної води. Застосування модифікату сприяє поступовому осадженню завислих часток та очищенню. Оцінено стабільність водного середовища за критерієм Андерсена та показано, що застосування ТМД забезпечує належну стабільність системи, особливо за використання ТМД вторинної модифікації. Оброблена транспортерно-мийна вода впродовж 3 міс не змінювала забарвленість, запах був відсутнім та не спостерігалось розвитку мікроорганізмів. Запропоновано блок-схему рециклінгу кальцію в умовах цукрового виробництва. Сфера застосування результатів. Харчова промисловість, а саме цукрова галузь.

Clean ability of thermally modified filtration sludge (TMFS) conveyer-washing water of saccharine production. Purpose. Research of properties of thermally modified defecat that efficiency of his application at conveyer-washing water treatment. Methods. Sensorial, gravimetric, physical and chemical and analytical. Results. It is set that filtration sludge is thermally treated after basic technological descriptions close to industrial sorbents and is ecologically safe for the use in a saccharine production. At the repeated use, filtration sludge in technological processes the expense of auxiliary materials of chemical origin will diminish, and the ecologization of production is improved. Research of basic technological indexes of TMFS shows that got sorbent has the developed porous structure suitable for subsequent application in quality an adsorbent to due to ions of calcium and carbon. Certainly sorbents ability of TMFS, which makes 37–43 mg/g after an indicator methylene dark blue. The results of researches show polyfunctionality of TMFS properties and achievement of high effect of conveyer-washing water treatment (82–85%). The use of the modification promotes the gradual sedimentation of suspended particles and purification. Stability of water environment is evaluated according to the criterion of Andersen and it is showed that application of TMFS provides the proper stability of the system. Conveyer-washing water is treated during 3 months did not change color, a smell was not felt and there was not development of microorganisms. Block diagram of recycling calcium is offered at sugar production. Scope of results. Food industry, namely sugar industry.
Keywords: кафедра біотехнології продуктів бродіння і виноробства; дефекат; сорбент; модифікація; ефект очищення; транспортерно-мийна вода; рециклінг кальцію; filtration sludge; sorbent; modification; cleaning effect; conveyer-washing water; recycling calcium