Індустріальні регіони України у зовнішній торгівлі Російської імперії наприкінці XIX — на початку XX століття - Пилипенко, Олександр Євгенійович (My University, 2014)
У статті визначено роль Донецько-Криворізького басейну у зовнішній торгівлі України в складі Російської імперії на початку XX століття. Вперше проаналізовано звіти про експортну торгівлю всеросійських з 'їдів промисловців. Особливу увагу приділено вивченню організації експорту залізної руди, марганцю, заліза, кольорових металів, вугілля тощо. Досліджено торговельну інфра-структуру, асортимент експортованої продукції й торговельні шляхи. Описано діяльність відомих підприємців, які брали участь в організації української торгівлі. The article determines the role of Donetsk-Kryviy Rig region in foreign trade of Russian empire in the beginning of XX century. The author was the first to analyze all reports of Russian empire concerning industrial congresses. A special study was conducted relating to export of iron ore, iron, mergence, color metals, minerals, etc. Commercial infras-tructure, range of export and trade routes were studied. The biographies of famous entrepreneurs who organized Ukrainian trade are investigated.
Keywords: Донецько-Криворізький басейн; руда; корисні копалини; ресурси; з'їзди промисловців; Donetsk-Kriviy rig; deposits; minerals; industrial congresses; resources; кафедра гуманітарних дисциплін