Дослідження біологічної цінності напою з ядер волоського горіха - Савчук, Юрій Юрійович; Усатюк, Світлана Іванівна (My University, 2017)
Актуальним напрямком у харчовій промисловості є розроблення білоквмісних продуктів з рослинної сировини. Подібні продукти існують у багатьох країнах світу, зокрема у країнах Азії традиційним продуктом є білоквмісний напій з сої – соєве молоко. В країнах південно-західної Європи вживають білоквмісний напій з мигдалю – мигдальне молоко. Існують технології рисового та вівсяного білоквмісних напоїв. Поширеною, але не дослідженою у цій сфері, сировиною в Україні є волоський горіх. Він містить високий вміст білка (15…20%), володіє приємними смаковими та ароматичними властивос- тями. Рослинні білоквмісні продукти, зокрема напій з волоського горіха, рекомендовані до вживання особам, інтолерант- ним до лактози, вегетеріанцям, а також під час посту, оскільки не містять лактози, тваринних жирів і мають виключно рослинне походження. Тому актуальною є розробка технології та дослідження показників якості білоквмісного напою з ядер волоського горіха. Оскільки один із основних акцентів робиться на білок, то доцільно дослідити біологічну цінність білка напою та порівняти її з біологічною цінність білка горіха. У даній статті досліджено біологічну цінність волоського горіха та напою з нього. Досліджено амінокислотний склад та розраховано амінокислотний скор білка волоського горіха та напою з нього. Визначено коефіцієнти різниці амінокислотного складу та утилітарності білків горіха та напою з нього. В перспективі проведені дослідження дозволять збалансувати білкову фракцію напою додаванням інших рослинних компо- нентів багатих амінокислотами, за якими лімітований розроблений напій. А також розробити рецептури рослинних коктейлів на основі напою з волоського горіха зі збалансованим амінокислотним складом. Actual direction in the food industry is development of protein-containing products from plant raw materials. Similar products exist in many countries of the world, in particular in the countries of Asia a traditional product is protein-containing beverage from soy – soy milk. In the countries of southwest Europe consume protein-containing drink from almonds – almond milk. There are technologies of rice and oat protein-containing beverages. Widespread, but not researched in this sphere of raw materials in Ukraine is walnut. It has the high content of protein (15... 20%), pleasant flavoring and aromatic properties. Plant protein-containing products, in particular beverage from walnut recommended for the use to persons intolerant to lactose, vegetarians, during fasting as it doesn't contain lactose, animal oils and have only a plant origin. Therefore development of technology and a research of quality indicators of protein-containing beverage from walnut kernels is topical. As one of the main accents of this beverage becomes on protein, it is reasonable to research the biological value of protein of drink and to compare it from the biological value of protein of nut. In this article the biological value of walnut and drink on its basis is investigated. The amino-acid structure is investigated and ratio of amino-acid protein calculated for walnut and drink from it. Coefficients of a difference of amino-acid structure and utility of proteins of walnut and drink are defined. In the future, the conducted researches will allow balancing proteinaceous fraction of drink, with addition of other plant components that are rich with amino acids, on which developed drink is limited. Also to develop recipes of plant cocktails on the basis of drink from walnut with the balanced amino-acid composition.
Keywords: біологічна цінність; амінокислотний склад; амінокислотний скор; волоський горіх; коефіцієнт утилітарності; іонообмінна хроматографія; biological value; amino acid profile; ratio of amino acids; walnut; utility coefficient; ion-exchange chromatography; кафедра експертизи харчових продуктів