Регулярна насадка з плівково-краплинною течією дисперсної фази (Патент на винахід № 32498) - Марценюк, Олександр Степанович (My University, 2000)
Винахід відноситься до конструкції регулярної насадки з плівково-краплинною течією дисперсної фази, може бути використано в апаратах для процесів тепломасообміну в системі газ – рідина та рідина – рідина, дозволяє інтенсифікувати тепломасообмін за рахунок покращення умов перемішування рідини і додаткової турбулізації газової фази. У насадці, що містить вертикальні листи з просіченими вікнами з зубчастими верхніми і нижніми і відігнутими по верхніх краях вікон зубчастими пелюстками, нахиленими під кутом вниз по черзі в протилежні сторони відносно листа і перекривають один одного у вертикальних рядах суміжних листів, а зубці і западини вікон виконані гофрованими в горизонтальному напрямку. Верхні гофри кожної гофрованої ділянки можуть бути спрямовані в бік відхилення пелюсток, що знаходяться над цією ділянкою. Кожна гофрована ділянка може мати по два гофри, що виступають по черзі в одну й іншу сторону від площини листа на величину, рівну половині висоти зубців верхніх країв вікон.
Keywords: плівково-краплинна течія; тепломасообмін; film-droplet flow; heat and mass transfer; corrugations; кафедра процесів і апаратів харчових виробництв