Роликовий гаситель вимушених коливань висотних споруд (Деклараційний патент № 58981) - Бобир, Микола Іванович; Легеза, Віктор Петрович; Мартиненко, Михайло Антонович (My University, 2003)
Роликовий гаситель вимушених коливань висотних споруд, який містить робоче тіло гасителя та пружно-демпфірувальну систему кріплення його споруди, який відрізняється тим, що робоче тіло гасителя виконано у вигляді верхньої рухомої опорної плити змінної маси з угнутими робочими сферичними виїмками на нижній її поверхні в кількості не менше трьох, а система кріплення являє собою нижню нерухому опорну плиту, своєю нижньою опорною поверхнею опертої та жорстко закріпленої на перекритті у верхній частині споруди та на верхній поверхні якої за допомогою циліндричних шарнірів закріплено вертикальні Г-подібні стійки у кількості, що дорівнює числу сферичних виїмок на верхній рухомій опорній плиті, причому кожна Г-подібна стійка своїм нижнім кінцем спирається на нижню нерухому опорну плиту через сферичний шарнір, а перпендикулярно до кінця консолі кожної Г-подібної стійки жорстко закріплено горизонтальну вісь, на якій за допомогою циліндричних шарнірів симетрично відносно поздовжньої осі консолі закріплено пару погумованих коліщаток для взаємодії із відповідними сферичними виїмками верхньої рухомої опорної плити. Roller quencher forced oscillations of high-rise buildings, which includes working fluid dampers and elastic-damping mount system of its construction, which is characterized in that the working fluid dampers is designed as the upper movable base plate with variable mass concave spherical recesses working on its bottom surface of at less than three and mount system is a fixed lower base plate, in the lower supporting surface reliance and rigidly attached to the ceiling at the top of buildings and on the upper surface of which by cylindrical hinges fixed vertical D-shaped rack in a quantity equal to the number of spherical cavities on top of a moving base plate, each L-shaped counter its lower end rests on the bottom fixed base plate by a spherical joint and perpendicular to the console end of each L-shaped rack rigidly fixed horizontal axis, which by cylindrical joints symmetrically about the longitudinal axis console fixed pair gummed. Wheels for interaction with the respective spherical recesses of the upper movable base plate.
Keywords: висотні споруди; tall buildings; циліндричні гасителі; cylindrical dampers; кафедра вищої математики імені проф. Можара В. І.