Спосіб дегідратації етилового спирту (Деклараційний патент на винахід № 51497) - Мельник, Людмила Миколаївна; Мельник, Володимир Петрович; Манк, Валерій Веніамінович; Марцін, Ігор Іванович; Марінченко, Віктор Опанасович; Пістелькорс, Вікторія Олександрівна; Стеценко, Наталія Олександрівна (My University, 2002)
Спосіб дегідратації етилового спирту, що передбачає випаровування спирто-водної суміші, обробку її адсорбентом, що вибірково поглинає молекули води, та наступну конденсацію, в якому згідно винаходу парову фазу спирто-водної суміші обробляють природним морденітом або клиноптилолітом при температурі 85... 95°С. Ethanol dehydration process, comprising evaporation of the alcohol-water mixture, treating it with an adsorbent, selectively absorbing the water molecules, and following the condensation, wherein the vapor phase according to the invention the alcohol-water mixture is treated with a natural mordenite or clinoptilolite temperature 85... 95°С.
Keywords: дегідратація; адсорбція; морденіт; спиртово-водні суміші; dehydration; adsorption; mordenite; alcohol-water mixture; кафедра біотехнології продуктів бродіння і виноробства; кафедра процесів і апаратів харчових виробництв; кафедра технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів; кафедра технології оздоровчих продуктів