Удосконалення технології екстрагування моркви для одержання натурального харчового барвника - Шутюк, Віталій Володимирович; Євчук, Яна Валеріївна; Чернега, Андрій Олегович; Войтовська, Вікторія Іванівна (My University, 2022)
В роботі наведено результати досліджень з удосконалення технології екстрагування моркви з одержанням натурального харчового барвника. При дослідженні впливу технологічних факторів на процес вилучення екстрактивних речовин моркви було встановлено, що великий вплив має температура екстрагенту. Раціональним часом для екстракції каротиноїдів при кімнатній температурі етиловим спиртом є 2 години, оскільки за наступну годину вилучається лише 20 % β-каротину від отриманого раніше, тобто витрачений час і втрати розчинника значно більші, ніж кількість вилученого β-каротину. The paper presents the results of research to improve the technology of extraction of carrots to obtain a natural food dye. In the study of the influence of technological factors on the extraction of carrot extractives, it was found that the temperature of the extractant has a great influence. The rational time for extraction of carotenoids at room temperature with ethyl alcohol is 2 hours, because in the next hour only 20% of β-carotene is removed from the previously obtained, ie time spent and solvent losses are much greater than the amount of extracted β-carotene.
Keywords: харчові барвники; морква; екстрагування; кафедра технології консервування; food dyes; carrots; extraction